Muro Court

Part of the Elephant and Castle regeneration project, this development consists of apartments and townhouses and combines tenure blind affordable rental with shared ownership homes. The development is set around a new community garden which was designed in collaboration with local residents and the Bankside Open Spaces Trust, and provides room for growing, composting and pond keeping.

Having worked successfully with the same contractor on Wardroper House, SWA were invited to progress the scheme after planning, collaborating with the contractor’s team to ensure a high quality, finished building.

Client: London Quadrant Housing Association
Construction Value: £4.3m
Completion: 2011 
Location: London


2012 New London Awards – Best Residential Development

Pre-cast concrete panels are combined with a variety of red-toned slim Belgian bricks. The materials complement the neighbouring Victorian buildings and root the development in its context.

Each dwelling has its own large, private balcony or garden, while a landscaped roof terrace offers superb views of the city. Open space optimises the south-facing orientation and views towards the shared gardens, also providing good natural surveillance to the public highway crossing the site and the new pedestrian pathways.

Secure covered cycle storage is provided within the main entrance area at the centre of the curved facade orientated towards the gardens.

The view looking East, with south facing balconies to the apartment building and community garden beyond
The view from the roof terrace, taking in the Shard